Konkrétně bílkovina, a to dokonce nejdůležitější bílkovina (nebo protein, chcete-li) v živočišné říši. Najdeme ho v pojivových a vazivových tkáních. Zastupuje až 30 % všech bílkovin v těle savců. Současná věda rozpoznává téměř tři desítky typů kolagenu, nejdůležitější jsou však kolageny typu I, II, III, IV a V, přičemž kolagen typu I, zastoupený v kostech, zubech, pokožce a šlachách, tvoří 90 % kolagenu v našem těle. O zbytek se dělí kolagen typu II, zastoupený v chrupavkách, typ IV v bazální membráně epitelů a typ V, jenž tvoří stěny cév. Typ III je důležitý během embryonálního vývoje, poté se mění v typ I.
Kolagenní vlákna, tvořená trojitou spirálou řetězců alfa 1 a alfa 2, jsou ohebná, měkká a vysoce pevná. Vědecké pokusy prokázaly, že pouhý milimetr čtvereční kolagenových vláken dokáže udržet váhu neuvěřitelných padesáti kilogramů!
Je tedy zřejmé, že kolagen není jen tak něco v bůčku, ale že je zcela nepostradatelnou součástí našeho těla. Nicméně ne součástí trvalou. Jeho produkce se totiž časem zpomaluje a snižuje. Kolagen typu I tělo přestává přirozeně vytvářet už kolem 35. roku. Je to období, kdy se začínají objevovat první vrásky, pokožka už nebývá perfektně vypnutá a mění se i kvalita vlasů a nehtů. K dalšímu prudkému úbytku kolagenu dochází kolem 60. roku života. Projeví se to horší pohyblivostí, bolestmi kloubů, ztuhlými zády. A samozřejmě povislou kůží, zhoršenou kvalitou vlasů a nehtů, hlubokými vráskami.